neděle 14. března 2021

Proč, kdy a jak se vůbec radit?

Před asi deseti lety porodní asistentka Debbie v Británii otěhotněla a byla v šoku, že ji nikdo po celou dobu těhotenství nevysvětlil, co, proč a jak má jíst. A byla z toho v šoku tak moc, že vznikl celoevropský grantový projekt Společně. Jeho součástí byly mimo jiné také individuální a skupinové konzultace o výživě a bylo pro nás naprosto skvělé zjištění v závěru projektu: podle více než pětiny maminek jsme jim podávali informace, které se nedozvěděly nikde jinde, navíc pro více než polovinu byly informace nejen podané srozumitelně, ale hlavně přínosné. 

A jak to bylo či je při Vašem těhotenství?

Také nic? Ani Vám nikdo neřekl, proč nepít limonády, proč nejíst za dva a proč naopak jíst hodně mléčných výrobků nebo ovoce a zeleniny? Jste na to tom stejně, jako 100 % maminek, které odpověděly na anketní otázku na mém Instagramu. Ale neděste se, nevěšte hlavu a začtěte se do mého blogu 1000 dní s Aničkou. Postupně vše probereme.

KDY?

Aby byly rady účinné, je dobré začít včas. Ideální je mít dostatek informací už před otěhotněním, pokud to nestihnete, tak v prvním trimestru. Pro maminku veganku, která přišla na konzultaci výživy v těhotenství dva týdny před porodem, jsem už opravdu nemohla udělat vůbec nic. Nejenže by jakákoliv změna jídelníčku neměla na těhotenství ani na zdraví miminka dopad, ale navíc maminky v posledních minimálně dvou měsících před porodem mají prostě hlavu úplně jinde, než v tom, kdy naposledy měly jogurt a kolik dnes čeho vypily. Taková pozdní rada už nejen že se nesetká s úspěchem, ale zřejmě i s nepochopením.

neváhejte a čtěte

Články na blogu můžete číst průběžně už před otěhotněním nebo všechny najednou na jeho začátku. Dozvíte se, co, proč a jak jíst, abyste si těhotenství zpříjemnila a co navíc prospěla sobě i miminku. Vycházím nejen z neustále opakované teorie, kterou si můžete na internetu kdekoliv přečíst, ale i z vlastní zkušenosti, dotazů a zkušeností mých budoucích maminek v poradnách v nemocnici, Canadian a ve FitBee. Pokud nenajdete odpověď právě na Vaši otázku, určitě se ptejte na mém Facebooku, Instagramu nebo v komentářích pod článkem.

_____________________________________________________________

KDE?

Nejlepší jsou konzultace nejen včasné, ale také s erudovaným odborníkem. Než se k někomu objednáte, podívejte se na jeho životopis. Vzděláním by to měl být nutriční terapeut nebo lékař se specializací a ideálně už měl mít s výživou těhotných také nějaké zkušenosti. Nejlépe opět vlastní. 

_____________________________________________________________


Předchozí článek             Další článek

     

                                            

Žádné komentáře:

Okomentovat