neděle 28. března 2021

Hýbejte se! Ale s rozvahou!


Zdravý životní styl by byl poloviční, kdybychom se věnovali jenom jídlu. Druhým pilířem je nepochybně pohyb. V těhotenství jde různě různě, nejdřív kvůli únavě špatně, pak kvůli velkému břichu skoro vůbec. Vhodný pohyb v těhotenství je ale hodně, opravdu hodně důležitý. 

Pohyb pomáhá s lehkou únavou, stejně jako s problémy se spánkem. Díky pohybu si totiž dokážeme celkově lépe odpočinout. Pohyb pomáhá i s tím, abychom nepřibraly zbytečně moc. Udržuje tělo pružné a ve formě i v době, když se moc hýbat nemůžeme a čekáme, až “to” přijde. Není ale nutné to jakkoli přehánět, zejména pokud jste před otěhotněním moc necvičila. Ona i “blbá” chůze může pomáhat proti zácpě a mírně zvýšit chuť, resp. hlad k jídlu při nechutenství, nehledě na pročištění hlavy a jednoznačný přínos přísunu čerstvého vzduchu. 


Určitě ale vynechte všechna cvičení spojená s nárazy a poskoky - běh, jízda na koni, aerobik apod., stejně jako sporty spojené se zvýšeným rizikem pádu - jízda na kole, na lyžích, na inlinech i na bruslích na ledě aj., a to už od zjištění těhotenství. S postupujícím těhotenstvím způsobuje problém i změna držení těla při sportu spolu se změnou jeho těžiště v důsledku narůstání bříška. Cvičte tedy raději pod odborným dohledem.


Pokud není zrovna všechno zavřené, máte pestrý výběr. Kromě speciálních cvičení pro těhotné v porodnici nebo v různých pohybových studiích můžete chodit plavat, na cvičení v bazénu nebo na procházky. Doporučuji také nenásilně cvičit doma různé protahovací cviky nebo cviky, které Vás naučí fyzioterapeutka, porodní asistentka nebo lektorka na těhotenském cvičení. Kromě udržování kondice totiž jsou tato cvičení zaměřena i na usnadnění porodu. Pracují s uvolňováním kloubů v oblasti pánve i s ovládáním svalů pánevního dna, které se potom porodu přímo účastní. 

_______________________________________________________________


Relaxujte!

Kromě sportu, nebo raději “pouhé” fyzické aktivity, také vřele doporučuji masáže pro těhotné. Pomáhají nejen uvolnit přetížené svaly zad, boků a břicha, ale jsou dobré i proti otokům a hlavně - je to chvíle relaxace, která je jen pro Vás. Stejně jako u výběru cvičení ale buďte pečlivá i s výběrem maséra nebo fyzioterapeuta, ke kterému budete na masáže docházet. Určitě se zajímejte, zda má nejen dostatečné zkušenosti, ale i speciální vzdělání právě na těhotenské masáže. Pokud bydlíte v Praze, napište mi na Facebooku, Instagramu nebo v komentáři pod článkem. Ráda předám kontakt jak na masáže, tak na kurzy těhotenské jógy, které jsem navštěvovala.  
_______________________________________________________________

Předchozí článek                           Další článek

     

Žádné komentáře:

Okomentovat