neděle 11. dubna 2021

Začínáme s jídelníčkem - pravidelností

Kolegyně z nemocnice se učí na nutriční atestaci a divila se, že v učebních podkladech těhotným doporučují tři hlavní jídla. Ona by podle zásad zdravé výživy doporučovala vždycky pět. Ano, doporučení pro těhotné se neliší od ostatních lidí s výjimkou malinkých dětí - měly bychom opravdu jíst 5x denně - tři hlavní jídla a dvě malé svačinky. 

To je ideální stav, ale představte si, že půl dne zvracíte, 14 hodin denně spíte, nebo naopak nespíte a je Vám z hladu špatně? Pokud se Vás nic z toho netýká a dokáže do sebe dostat dostatek jídla v pěti denních porcích, tak pravidelnost určitě dodržujte podle plánu - tedy 5x denně. Pro tělo není nic lepšího než naučený zdravý stereotyp v souladu s vnitřními hodinami. Ale ono v těhotenství často těch pět jídel za den prostě není kdy a/ nebo jak sníst


Když není kdy jíst

Pokud to nejde kvůli velké potřebě spánku ani Vám, pamatujte si, že v prvním trimestru byste měla jíst stejné množství jídla, jako před otěhotněním. Ve druhém trimestru potom asi o 10 % více a ve třetím více o 25-30 %. Jestli to vše dokážete sníst třeba jen ve třech porcích denně a nebude Vám špatně z přejedení, tak je to skvělé. Nebudete hladovět, ale nemusíte se také stresovat tím, že byste měla každé dvě až tři hodiny něco jíst, protože přece budete místo jídla zase spát. Pokud nezvládnete sníst dostatek jídla párkrát za těhotenství, Vás ani miminko to neohrozí. Ale jíst třeba jen polovinu potřebného množství jídla po většinu těhotenství, to už v pořádku a bez následků být nemusí. Proč, tomu se budu věnovat v jednom z dalších příspěvků o metabolickém programování. Stejně tak tradiční těhotenské téma - nevolnosti rozebereme někdy příště.


Jíst každé dvě hodiny? 

Tak přesně to byl můj případ do asi čtvrtého měsíce. Sice jsem zároveň trpěla velkým nechutenstvím, ale z jakéhokoli náznaku hladu mi bylo hned slabo a špatně od prázdného žaludku. Z počátku byly základem sušenky. Ať už sladké, slané nebo chuťově neutrální krekry. Byly všude - v práci, v kabelce, u postele i v posteli. S tím, jak rostlo břicho, rostl i hlad a sušenky přestaly stačit a všude kolem mě se začaly vyskytovat sendviče a toasty se sýrem nebo šunkou. Aby bylo možné je sníst v rychlosti na ulici nebo mezi konzultacemi s pacienty, tak rozkrojené na půlky nebo čtvrtinky. Stejně tak pokrájené ovoce a zeleninu. Prostě domácí krabičková strava. Pokud je Vám špatně z většího množství jídla najednou, nebo naopak z hladu, je uzobávání na místě. I to po pár týdnech nebo měsících přejde, takže můžete být v klidu, že se prohřešujete proti pravidelnosti v jídle. Opět se ale snažte, stejně jako v předchozím případě, udržet celkové doporučené množství jídla a nepřejídat se


_______________________________________________________________

Těhotenství není omluvenkou pro extrémy, ani pro hladovění, ani pro přejídání a porušování pravidel zdravého životního stylu, spíše naopak. Nastávající maminka svým chováním nerozhoduje už jen sama za sebe, ale i za své budoucí dítě. 

_______________________________________________________________

Předchozí článek                           Další článek



1 komentář:

  1. Ano, říkáte to moc správně. Ta pravidelnost je v tomhle případě to nejdůležitější. Ono to sice občas stojí a člověk musí ze svojí luxusní peněženky vytáhnout trochu větší obnos peněz. Protože co si budeme povídat. Zdravé stravování je dražší než junk food. :) Ale ty výsledky fakt opravdu stojí za to. :-)

    OdpovědětVymazat