neděle 18. července 2021

Zdravé tuky a zase tuky

Tuků se spousta lidí bojí, protože se po nich tloustne. Další je zase upřednostňují na úkol ostatních živin, především sacharidů, protože se po nich hubne. Jako u spousty jiných, je i tady pravda někde uprostřed. Tuky rozhodně potřebujeme, ale přehánět to s jejich množstvím není tak úplně prospěšné. Navíc je důležité zaměřit se na výběr těch správných. A v obzvlášť těhotenství. 


Kolik

Ano, na vyloženě netučnou dietu zapomeňte, pokud Vám ji nenařídil lékař ze zdravotních důvodů, což se v těhotenství většinou nestává. Populární ketodieta ale také v těhotenství není to pravé ořechové. Přehnané množství tuku v jídelníčku má totiž na úkor sacharidů - kromě pečiva a příloh i ovoce a některé zeleniny. A to je opravdu škoda, protože se tak ochuzujete o spoustu vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Navíc některé ketodiety jsou postavené na tucích vyloženě nezdravých - máslu, sádlu, slanině, smetaně a kokosovém tuku, které jsou všeobecně nezdravé pro srdce a cévy. 


Celkově byste za den měla mít asi 30 % energie z tuků, což při doporučovaných průměrných 2 100 kcal mimo těhotenství odpovídá 75 g, při navýšení o 25 % ve třetím trimestru tedy i více než 90 g. Ale nebojte se, že je to moc, Vaše těhotné tělo to hravě spotřebuje. 


Které si dát

Které vynechat už jsem zmínila, takže teď, jak je to správně. Ono je správně dát si i to máslo, nebo tu smetanu. Ale musí zůstat u malého množství, nejíst máslo na kostky, ani nepít smetanu po celých kelímcích. Uděláte ale mnohem lépe, když budete upřednostňovat tuky rostlinné kromě zmíněného kokosového. Podle chuti můžete střídat třeba olivový, řepkový, lněný, vlašský… Zdrojem zdravých tuků jsou také ořechy a semínky, avokádo a pochopitelně tučné ryby. Rostlinné tuky (a ryby) totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou dokonce tzv. esenciální - naše tělo si je neumí vytvořit, ale jsou pro něj nezbytné, podobně jako vitamíny. Je proto nutné jíst je z potravin.


Na druhou stranu je ale dobré vyhýbat se tukům skrytým. Ty jsou v potravinách, i když jsme si je tam nenamazaly a nejsou na první pohled vidět. Kromě smažených jídel, u kterých je to tak nějak jasné, patří do této skupiny také například uzeniny, oplatky nebo sušenky s polevou, zmrzliny a nejrůznější dezerty. Kromě toho, že u skrytých tuků nevidíte, kolik jste jich snědla, tak také mají většinou právě to nezdravé nezdravé složení (a pokud máte chlupatější jazýček, tak si ani nepochutnáte).


_______________________________________________________________

O omega tucích jste určitě slyšela. Často jsou spojovány se zdravím srdce a cév u dospělých lidí, ale pro ještě nenarozené miminko jsou důležité pro správný rozvoj mozku a zřejmě i pro imunitu.


Pokud se bojíte jíst tučné ryby kvůli možnému obsahu těžkých kovů, třeba Vás uklidní informace v článku o bílkovinách. A nebo se domluvte s Vaším lékařem nebo v lékárně a užívejte je v doplňcích stravy, které jsou vhodné pro těhotné maminky.

________________________________________

 Předchozí článek                           Další článek

Žádné komentáře:

Okomentovat