sobota 17. července 2010
TYROLSKÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ (na kulatou dortovou formu)
250 g světlé bezlepkové směsi
125 g kukuřičné mouky
150 g cukru
1,5 lžičky pojidla (guarová mouka nebo psyllium)
50 ml vlažné vody
150 g rozpuštěné Hery
2 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 kg švestkového kompotu nebo čerstvých švestek (v tom případě ještě 100 g moučkového cukru a 1 balíček vanilkového cukru)
pokud potřebujete, tak ještě tuk a hrubou bezlepkovou mouku na formu
Pokud používáme čerstvé švestky, je třeba je nejprve omýt, vypeckovat, smíchat s cukrem a nechat odstát. Kompotované švestky stačí pouze slít, případně propláchnout. Rozpuštěnou Heru, vejce a cukr utřeme, pojidlo rozmícháme ve vlažné vodě a přidáme spolu s třeným základem k mouce smíchané se špetkou soli a práškem do pečiva. Důkladně uhněteme, polovinu těsta vlijeme do dortové formy a necháme 10 minut zapékat při 190 °C. Poté předpečené dno vyndáme, poskládáme na něj švestky a přelijeme zbytkem těsta. Pečeme 40 minut na 190 °C, po té teplotu snížíme na cca 140 °C a ještě 10 minut dopékáme. Pro velké mlsouny můžeme ještě po vychladnutí pocukrovat.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat