KÁVOVÉ DOUTNÍKY (podle časopisu Pestrý svět, zatím nevyzkoušeno)
130 ml vody
100 g hrubé sójové mouky
70 g medu
3 lžíce kokosového tuku
1 lžíce kakaa
1 lžička instantní kávy
1 lžíce rumu
1 lžička kokosového aroma
Sójovou mouku za stálého míchání upražíme dozlatova na pánvi. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s medem a tukem, přimícháme opraženou mouku a asi minutu prováříme. Kastrůlek s hmotou přikryjeme poklicí a na 30 minut uložíme mezi přikrývky, potom odkryjeme a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty vmícháme kakao, kávu, rum a kokosové aroma a tvarujeme doutníčky, které můžeme ve středu ozdobit páskou zlatého papíru. Hotové necháme ještě v chladu ztuhnout.
MANDLOVÉ MYŠKY (podle časopisu Pestrý svět, zatím nevyzkoušeno)
160 g oloupaných strouhaných mandlí
160 g moučkového cukru
1 bílek
2 lžíce mandlových plátků
20 g čokoládové polevy
Nastrouhané mandle smícháme s cukrem a bílkem a vytvarujeme tužší hmotu. Z části vyválíme tenký váleček na ocásky, ze zbytku vytvoříme 20 kuliček, jimž na jedné straně vytvarujeme špičky - čumáčky. Na ně vtlačíme vždy dva mandlové lupínky - ouška a na opačné konce připevníme ocásky. Rozpuštěnou čokoládovou polevou ve zdobícím kornoutku dotváříme očička a čumáčky. Hotové necháme v chladu ztuhnout.
KOKOSOVÉ KULIČKY
125 g rozpuštěného másla
150 ml vody
200 g moučkového cukru
200 g kokosu (přimíchat až na konec)
250 g sušeného mléka
1 vanilkový cukr
balíček loupaných mandlí (do kuliček) a strouhaného kokosu (na obalení)
SKOŘICOVKY
1 a 1/3 hrnku moučkového cukru
1 lžička skořice
1 lžička kakaa
1 žloutek
Suroviny smícháme do hladkého těsta, ze kterého vykrajujeme menší tvary - při pečení hodně nabydou. Pečeme z obou stran na cca 170 °C asi 6 minut.
VOSÍ ÚLKY
200 g moučkového cukru
200 g mletých vlašských ořechů
1 vejce
Bezlepkové piškoty
FÍKOVÝ SALÁM
100 g fíků
90 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
1 žloutek
15 g citronátu
25 g nahrubo nastrouhaných mandlí
Na masovém strojku umeleme fíky. Přidáme žloutek, moučkový cukr, ořechy, mandle a citronát. Vypracujeme hmotu, kterou vytvarujeme do válečku a necháme v chladu ztuhnout.
MANDLOVÉ JEDNOHUBKY
255 g mletých mandlí
4 lžíce zakysané smetany
1 lžíce oleje
30 g cukru
24 spařených oloupaných mandlí
Mleté mandle nasypeme do mísy a vmícháme cukr, přidáme zakysanou smetanu a olej a postupně vše mícháme, až vznikne pasta podobná marcipánu. Ze směsi vyvalujeme kuličky prsty namočenými ve studené vodě. Každou kuličku zlehka zploštíme a navrch zapíchneme mandli a vložíme ji do papírového košíčku na cukroví. Uchováváme je přikryté a vychlazené.
MERUŇKOVÁ POCHOUTKA
350 g burizonů
100 g sušených pomletých meruněk
100 g mletých vlašských ořechů
50 g rostlinného tuku
125 g medu
50 g rozinek
100 g pražených lískových oříšků
100 g vysoceprocentní čokolády
Čokoládu necháme mírně povolit, poté ji vyšleháme s tukem a medem. Do pěny vmícháme ostatní suroviny a tvarujeme kuličky, které posypeme lískovými jádry a rozinkami. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
MENDIANTS
100 g vysoceprocentní čokolády
směs sušeného ovoce a oříšků
Čokoládu rozpustíme tak, aby zůstala vlažná. Lžičkou opatrně naléváme na pečící papír a každou porci zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat