úterý 20. července 2010

Tyhle potraviny budou zdravější

Ode dneška musí zmizet 6 nebezpečných éček

PRAHA – Limonády, bonbony, želé medvídci, energetické nápoje, hořčice, zmrzliny – všechny tyto výrobky obsahují nebezpečná éčka. Šest lidskému zdraví škodlivých barviv se ale již nebude snad tak často objevovat v potravinách. Právě dnes totiž vstupuje v platnost nařízení Evropské komise, podle něhož je výrobci musejí přestat do potravin přidávat, nebo paradoxně jen připsat větu, že právě obsažené éčko neprospívá zdraví...

„Pokud u těchto látek bylo prokázáno, že jsou v určitém množství škodlivé, je i pouhé upozornění na výrobku výborné,“ říká nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí.
S potravinami, kde jsou barviva E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129 se tak sice stále setkávat budeme, ale v mnohem menší míře než dosud.
Podle Unií přijatého nařízení prodejci mohou potraviny s těmito látkami doprodat. Z výrobních linek už ale musejí dnes sjíždět jen výrobky, které budou nově obsahovat pouze přírodní barviva, případně dostanou novou etiketu s označením těchto éček, např. »E 122 – může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí«.
Právě u dětí se zdravotní problémy způsobené umělými barvivy a dalšími látkami objevují častěji. Mají nižší váhu a některých laskomin s éčky dokážou sníst více než dospělí. „Bude vždy záležet na rodičích, kolik a jakých potravin jejich dítě zkonzumuje. Označení na obalu nemusí hrát vůbec žádnou roli, pokud mu rodiče nebudou přikládat význam a budou mít pocit, že jejich dítěte se přece nic podobného netýká,“ myslí si Jitka Rusková. Podle ní také nemůžeme házet všechna éčka do jednoho pytle. „Některá éčka mohou způsobovat zdravotní problémy, jiná jsou pro člověka naopak velmi prospěšná. Své éčko mají např. vitaminy C, E, kyselina citronová či některé mastné kyseliny,“ dodává Rusková.

Publikováno v deníku AHA! (20.7.2010)

1 komentář: