sobota 17. července 2010

Bezlepková

TIPY NA BEZLEPKOVÉ PEČENÍ
bezlepkové pečivo potřebuje více vlhkosti při pečení. Proto se doporučuje zvláště při pečení v plynové troubě dát ještě pod rošt druhý pekáč s vodou
pokud není možnost nechat kynout těsto v domácí pekárně chleba, je vhodné použít troubu. Nad kynoucí těsto je dobré umístit rošt a na něj ještě mokrou utěrku.
Lepek "lepí" a drží tak těsto pohromadě. To jaksi v bezlepkovém těstě chybí. Výborrně ho ale nahradí jiné potravinové doplňky - například psyllium. Mně se nejlépe osvědčila rozpustná vláknina z guaru.

ZÁSOBENOST OBCHODŮ
Albert: po dlouhém hledání jsem našla dva druhy bezlepkových oplatek na nejspodnějším regále mezi potravinami pro diabetiky

Globus: asi nejlépe zásobený obchod. Kromě předpřipravených směsí na chléb, knedlíky a nějaké moučníky nabízí hotové bezlepkové chleby, rohlíky a housky, sušenky, slané keksíky a korpus na pizzu. Dále těstoviny, müsli směs a několik sladkostí. Chleby a rohlíky jsou navíc balené v ochranné atmosféře a mají docela dlouhou trvanlivost, takže se dá např. vytvořit zásoba i pro delší dovolenou nebo nedostatek času na pečení.

Tesco: docela dobře vybavené moukami a bezlepkovými směsmi, například bezplekový mazanec, několik druhů chlebů, knedlíky v prášku

Drogérie DM: mají hlavně sladkosti - něco jako polomáčenky a diska, dále solené keksíky a hotový balený chléb. V některých obchodech také směsi na pečení a bezlepkovou mouku.

Slovensko/ Banská Bystrice/ Terno v Europe: V nabídce jsou bezlepkové těstoviny a rohlíky, dále piškoty a spousta sladkostí, které jsem ještě v žádném jiném obchodě neviděla (ale nechutnají mi ani klasické, takže bezlepkové zkoušet nebudu). Mezi zbožím byla i kukuřičná a rýžová mouka.

Žádné komentáře:

Okomentovat