čtvrtek 1. června 2017

Čtyři šálky kávy denně jsou zdravé, i v létě

Že káva vysušuje, neměla by se pít v létě a není zdravá pro tělo ani pro pleť, je hloupost. Lékaři se dali do boje za její obhajobu. Antioxidantů má více než zelený čaj, povzbuzuje, a aby vás vysušila, museli byste vypít víc než šest silných šálků.

„O tom, že káva vysušuje, nemůže být řeč. Je to skutečně mýtus, který je však ve společnosti hluboce zakořeněný. Žádné studie takový účinek nikdy neprokázaly. Naopak. Čtyři šálky denně – silnější překapávané kávy nebo slabších espres –, jsou úplně v pořádku. Ani v létě se dehydratace nemusí lidé bát. Kvalitní káva má více antioxidačních látek než zelený čaj, já dva až šest šálků doporučuji například pacientům s nemocnými játry,“ vysvětluje Jitka Tomešová, nutriční terapeutka a antropoložka z pražské Thomayerovy nemocnice.
Její kolega docent Pavel Kohout, gastroenterolog a nutricionista, dokonce založil Institut kávy, aby se lépe mezi lidmi šířila osvěta, pokud jde o blahodárné účinky kávy. To, jak moc je zdravá, určuje samozřejmě kvalita kávy.

„Nejlepší je dát si espreso z presovače, kam se sype kvalitní zrnková káva, a je zde optimálně nastaven tlak i teplota. Ale ani z kafeterie nebo french pressu není špatná, jen by se tam káva neměla dlouho louhovat. Nejslabší je samozřejmě instantní,“ říká Tomešová a dodává, že ani negativní vliv na pleť nebo zuby nelze kávě přisuzovat.
„Káva je povzbuzovač a nevysušuje, tedy není důvod, jak by mohla škodit pleti. Obsahuje fenoly, rostlinné látky, které barví, ale dva až čtyři šálky denně zdravým zubům neublíží. Je to podobné jako s červeným vínem. Určitě samozřejmě neuškodí se po kávě napít vody.“

Do auta rohlík a zázvorové bonbóny

V letních měsících na nás útočí spousta jiných stravovacích šotků. Nejčastěji je to přejídání v programech all inclusive, na druhou stranu není zdravé ve vedrech ani úplně hladovět.
Lékaři varují před pitím kohoutkové vody v afrických zemích nebo exotických destinacích a před ledem z této vody vyrobeným.
Našim střevům neprospívá ani sezení v letadle nebo autě. „Dlouhé hodiny v autě mohou způsobit nevolnosti, zvláště u dětí. Nejlepší svačinou na delší cestu jsou suchary nebo suché rohlíky. Pomáhá i zázvor ve formě bonbonů nebo lízátek. Dlouhé sezení při cestě letadlem také nepomáhá správné funkci střev. Během letu je ideální konzumovat lehce stravitelná jídla, jednou za čas se projít a protáhnout v uličce,“ doporučuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Konzervy jen s rybičkami

Na čundr, pokud už to musí být konzervy, je nejlepší vybrat ty s rybičkami kvůli vysokému obsahu bílkovin. Lze přibalit i lančmít, ale vždy je potřeba zkontrolovat obsah masa. Vhodnou stravou na cesty jsou zeleninové pomazánky, fazole nebo sterilovaná zelenina.
„Naopak doma nechte paštiky a polévky z pytlíku. Obvykle mají vysoký obsah tuku, soli a konzervačních látek,“ varuje Šimková a připomíná pravidlo číslo jedna.
„Každý člověk by měl vypít přibližně 40 ml tekutin na 1 kilogram své hmotnosti. Lidé s nadváhou by při výpočtu měli odečíst kilogramy tuku, které mají navíc,“ dodává nutriční terapeutka. Dámy s váhou do šedesáti kilogramů by měly denně vypít zhruba 2,5 litru, pánové až 4 litry tekutin.

Celý článek na Novinkách

Žádné komentáře:

Okomentovat